Kuchyňská sůl pro výrobu potravin
Kuchyňská sůl je jedlá sůl určená k lidské spotřebě. Jedná se o nosič chuti, konzervační prostředek a ideální nosič pro přídatné látky na podporu zdraví, jako např. jod. V potravinářské výrobě, obdobně jako v domácnosti, je kuchyňská sůl nepostradatelná.
Dusitanová nakládací sůl je nezbytná pro výrobu uzenářských výrobků a šunek a zaručuje optický i kulinářský požitek z těchto výrobků. Bez přídavku homogenní směsi vysoce kvalitní solivarské soli a dusitanu sodného by mnohé z masných výrobků nebylo možné vyrobit.
Pod pojmem nakládání se rozumí konzervování masných a uzenářských výrobků nakládací solí. Účelem nakládání jsou čtyři důvody: optimální zčervenání masných výrobků, tvorba aroma, ochrana před nebezpečnými bakteriemi (botulin neboli klobásový jed), ochrana tuků před oxidací (žluknutím).