Potravinářská sůl pro pekaře, mlékaře a řezníky

Při výrobě používáme sůl s jodem

Jod je životně důležitý stopový prvek, který lidské tělo nemůže samo produkovat. Musí být obsažen v potravě.

K čemu potřebujeme jod?

Jod je nezbytnou součástí výroby hormonů štítné žlázy. Ty se zase podílejí na regulaci metabolismu bílkovin, sacharidů a tuků, jakož i regulaci tělesné teploty a srdeční frekvence. Kromě jiného jsou nezbytné pro normální růst a vývoj mozku.

Proč jod v soli?

Významná část obyvatelstva stále ještě není jodem dostatečně zásobována. Zvláště u dětí, adolescentů a žen během těhotenství a kojení je třeba věnovat pozornost dostatečnému příjmu jodu. Dokonce i když je vaše strava svěží a pestrá a konzumujete několikrát týdně mořské ryby, pokrýváte maximálně 2/3 doporučeného příjmu jodu. S jodizovanou solí se příjem jodu výrazně zlepší.

Kolik jodu potřebujeme?

Německá společnost pro výživu (DGE) uvádí denní potřebu 180-200 µg jodu/den.

V závislosti na věku je potřeba různá:

  • děti (10-13 let): 180 μg jodu/den
  • mladiství a dospělí (13-51 let): 200 μg jodu/den
  • dospělí (od 51 let): 180 μg jodu/den
  • těhotné ženy: 230 μg jodu/den
  • v období kojení: 260 μg jodu/den

Jako doplněk zdravé stravy stačí 5 g jodované soli denně, protože toto množství pokrývá denní deficit jodu. Při používání jodované soli v potravinářských výrobcích je prakticky potřeba jodu pokryta.