Solný blog
O soli
Potravinářská sůl pro pekaře, mlékaře a řezníky
Potravinářská sůl pro pekaře, mlékaře a řezníky Číst dále...
Jodidovaná sůl
Jód je základem lidského života. Pomáhá kontrolovat hormony štítné žlázy, které ovládají metabolismus v každé buňce těla a které hrají hlavní roli v téměř všech fyziologických funkcích. Nedostatečný příjem jódu může mít vážný dopad na zdraví a pocit pohody. Číst dále...
Sůl a těhotenství
Těhotenství je zajisté citlivý čas pro tělo, když je optimální výživa životně důležitá pro zajištění dobrého zdraví matky a dítěte. Během historie se doporučovalo těhotným ženám, aby snížily příjem soli, ale současná doporučení jsou proti slepému uplatňování diety s nízkým obsahem soli během těhotenství. V technickém bulletinu 179, vydaném v roce 1993 Americkou College of Obstetrics and Gynaecology stojí, "Neexistuje žádný klinický přínos v omezování sodíkového příjmu během těhotenství a naopak existuje tu možnost ublížení." Číst dále...
Sůl a voda
Sůl je základní živina. Bez ní bychom nemohli žít. Lidské tělo obsahuje mezi 50% až 75% vody a mezi 14g /u dětí/ a 250g /u dospělého muže/ soli. Díky těmto látkám fungují rozhodující tělesné funkce jako je metabolismus, přeprava živin a odstraňování látek, které nejsou nadále pro tělo potřebné. Tělo neumí samo vytvářet sůl; jsme proto závislí na jídle, které nám dokáže potřebný příděl zajistit. Zdravé tělo zpracuje za normálních okolností pouze takovou část soli, kterou potřebuje a ledviny pak tělo zbavují případného nadbytku. Číst dále...
Sůl a jídlo
Od počátku historie, lidstvo vyhledávalo sůl, nejprve k přežití a posléze, aby učinilo jídlo chutnější a tím i lépe stravitelné. Také po tisíciletí se sůl užívá jako prostředek k uchování potravin. Dnes je základní součástí zpracovatelského průmyslu mnohých oblíbených potravin jako je chléb, sýr, omáčky, určité masné a rybí výrobky, konzervované výrobky a další. Číst dále...