Sůl a krevní tlak

Kontroverze a nedorozumění

Sůl a krevní tlakSůl a krevní tlak

Navzdory mnoha průzkumům, vztah mezi solí a krevním tlakem je kontroverzní a ne zcela pochopen. Neexistuje žádný důkaz, že by sůl u zdravých jedinců způsobovala vysoký krevní tlak.

Rizika

Ti, kteří říkají, že snížení příjmu soli má očividný zdravotní přínos pro průměrně zdravou osobu, tak činí bez vědeckého důkazu podporujícího jejich teorii. Naproti tomu, některé doklady mluví o možných nepříznivých odrazech nízkosodíkových diet spojených s nežádoucími změnami reninu, insulinu, triglyceridů a lipoproteinů v plasmě. Pro některé ze skupin populace, jako jsou např. starší lidé, těhotné ženy a atleti, by bylo velmi nebezpečné přejít na nízko solnou dietu. Zprávy o nezdravosti solení a obecná doporučení snižovat příjem soli tedy mohou mnohdy způsobit více škody, než užitku.

Výhody

Lidé, kteří mají již diagnostikovánu hypertenzi (vysoký krevní tlak), by mohli těžit ze snížení příjmu sodíku jako součásti jejich celkové léčby. Nicméně, další faktory jako snižování stresu, váhy a omezení alkoholu jsou pravděpodobně účinnější delší dobu než snížení soli během diety.

Věda

Práce respektovaných vědců z celého světa se shodují na tom, že u zdravé populace žádné výhody snižováním příjmu soli nevznikají.

Toto bylo dokázáno v roce 2004. Velmi uznávaná Cochrane Library1 zveřejnila dvě analýzy všech hlavních průzkumů uskutečněných mezi lety 1966 a 2001 na základě vztahu mezi příjmem sodíku a krevním tlakem. Závěry autorů přehledu byly tyto:

Současné výsledky ukazují, že působení na osoby s normálním krevním tlakem je malé, přes značné snížení příjmu sodíku. Další extrémní snížení sodíku by mohlo vést k nežádoucímu přírůstku množství tuku v těle.

Závěr

Snížení příjmu soli nemá podstatné zdravotní přínosy pro průměrně zdravé lidi. Pro některé skupiny populace může být přechod k dietě s nízkým příjmem soli naopak nebezpečné.

paper1-cz[1].pdf